DENNA VECKA: GRATIS FRAKT PÅ ALLA POSTERS 📦

Gotlänskt hantverk - Skulptur, lammskinn & keramik


Gotland har sedan Hansa tiden varit känt för sitt vackra hantverk. Där det en gång gjordes silvermynt och svärd görs idag landets vackraste vackraste fårskinn och keramiker finns i var och varannan by. Men vad ska man rikta in sig på när man är på besök? Här går vi igenom några få av våra favorithantverkarna på Gotland.

Skulpturfabriken i Slite
Sedan 1995 har Slite haft denna pärla, här kan du hitta den bästa betongkonstnären på ön. Stina som startat och driver fabriken har valt att arbeta med det mest gotländska materialet som finns, cement och kalksten, kanske görs till och med cementet i fabriken som man kan se från gården där man även kan avnjuta en bulle i skuggan av ett träd när man kollat färdigt på alla vackra skulpturer. 

Fide Fajans
Om man åker mot söderut längst med landsväg 142 mot Burgsvik ser man Fide Fajans på vänster sida av vägen. Det är en keramikstudio med affär med kanske Gotlands vackraste skapelser, keramik koppar, tallrikar och vattenkannor, det mesta du kan tänka dig vilja ha i keramikväg finns här. Allt i en härlig och modern Gotländsk stil.

Körsbärsgården
Jag tror faktiskt inte att det går att prata om konst på ön utan att lyft fram Körsbärsgården med sin 70-åriga historia och skulpturpark som lockar besökare från hela Sverige är det tillsammans med Bergmans hus på Fårö kanske en av Gotlands starkaste Kultur institutioner. I deras permanenta utställning finns ett fyrtiotalet konstverk och utöver detta hålls ett 10 tal temporära utställningar varje år.

GutePosters
Även om vi idag inte har en egen fysisk affär har vi återförsäljare runt om på ön. Vi anser oss tyvärr inte  lika högt som de konstnärer vi nämt ovan men är ett prisvärt alternativ för den som vill köpa med sig en vacker tavla eller poster hem till minne av sin Gotlands vistelse!