DENNA VECKA: GRATIS FRAKT PÅ ALLA POSTERS 📦

Fårö - Från Bergman till Sandstrand - Gotlands Hawaii


Få platser på Gotland är så ikoniska om Fårö. 10 minuters tur med fåröfärjan ligger denna vackra plats, i motsats vad namnet antyder är den faktiskt känd för mer än får! T.ex. Gamle Hamn med den ikoniska rauken som enligt vissa ser ut som en kaffepanna och andra som en hund. Här finns fler sevärdheter än vad man hinner med på en vecka. Många som cykelsemsterar på Gotand väjer därför att stanna lite extra länge här, det fattar vi helt, ön erbjuder många vackra fricamping platser där man kan ställa upp tält eller husbil. Se dock till att kolla de lokala reglerna då ön har mycket naturskyddsområde med speciella förhållningsregler.

I denna blogpost ska vi gå igenom några av våra absoluta favoritställen på Fårö.

Sudersand
Sudersand har flera gånger utnämts till en  av Sveriges bästa stränder. Med sina 5 kilometer fina sandstand är detta helt förståeligt. När man går här är det ibland svårt att förstå att man är på Gotland och inte i Karibien. Inte nog  med den vackra sanden utan här finns även ett gäng andra roliga aktiviteter så som SUP och Yoga eller varför inte hyra en trampbåt och paddla genom det turkosa vattnet. Efter en dag med sol och bad är det såklart skönt med lite after beach, varför inte svänga förbi SuderSannas och äta lite grill och ta en öl med fötterna i sanden?

Sylvis Döttrar bageri
Med allt snack om stenugnsbageriet i Rute är det lätt att glömma de klassiska och  äldre bagerierna på ön. Det kändaste bageriet på Fårö är Sylvis Döttrar, som namnet skvallrar om drivs det och två systrar. Detta är en naturlig mötesplats för alla som bor på Fårö och det bästa stoppet för att köpa lite picknick eller lunch innan man åker ut på stranden. Köp en macka och en bulle och åk vidare mot Norsta Auren!

Kutens Bensin / Creperie Tati
Om man inte vet vad det är så är det lätt att missta denna Fårö pärla med en bilskrot. Men ofta skvallrar myllret om att det är något annat än det, detta är Gotlands kanske häftigaste restaurangupplevelse. Denna Fårö klassiker är en 50-talskitschfest full av bilvrak och neonskyltar, rostiga gamla oljefat, kitschiga möbler och helt otroliga galetter. Om du inte redan varit  här är det hög tid för ett besök, detta är en plats du sent kommer att glömma.

Bergmancenter
Ingen plats på Gotland och faktiskt få platser i Sverige har så starkt kulturhistoriskt värde som denna gård på Fårö. En stenkast ifrån Bergmancenter skrev och spelade Ingmar Bergman in många av sina kändaste verk så som sjätte inseglet. 2009 skänkte Gotlands komun ett hus till stiftelsen som arbetar i hans minne, detta är det som numera är Bergman Center. Denna kulturinstitution är lockar inte bara turister från Sverige utan från hela världen. Bergmansveckan är fortfarande ett stort dragplåster för kulturpersonligheter från hela världen.

Missa inte våra vackra posters och tavlor med motiv från Fårö. Nya motiv läggs till varje vecka och om du saknar något, säg till så kan vi kanske lägga till det för just dig!

Extra tips - Fåröfärjan!
Som ni säkert förstått är det många som älskar Fårö. Enda sättet över utan egen båt är med Fåröfärjan. Se till att komma iväg i god tid för att om det är fint väder kan kön ofta vara över en timme under högsäsong. Färjan har en tidtabell här men om du vill åka över under högsäsong går de skytteltrafik hela dagen.